Sok z świeżego imbiru, cytryny i miodu. Nie będę pisał do czego i jakie ma właściwości bo o tym jest napisane w inter. całe mnóstwo tekstów.
Potrzebne składniki w proporcji 1:1:1, czyli wagowo mniej więcej po tyle samo.
Do czego taki sok zużyjemy, przede wszystkim jest to doskonały składnik lemoniady imbirowej. Wystarczy 1-2 łużeczki do szklanki wody i gotowe. Dodatkowo jest to doskonały dodatek do potraw azjatyckich słodki, ostry i kwaśny. Ja dodaje go do wszystkich mięs i sosów.
Jak zrobić sok z imbiry.
Imbir korzeń myję baardzo dokładnie szczotką do warzyw, kroję w paski i razem z obraną cytryną wyciskam sok.
Sok wyciskam na prasie śrubowej Angel. Jest to niesamowite urządzenia drogie ale z perspektywy czasu, muszę powiedzieć że warto było kupić. Nie będę się rozpisywał czemu jak ktoś chce to znajdzie materiały na ten temat.
Wystarczy że pokażę co zostaje oprócz soku, tak to prawie suche zmiażdżone wióry. Jedynie na początku wyciskania są wmokre.
Ja najdłużej przechowywałem 2 miesiące, nic się nie stało.
Jednynie co to sok się rozwarstwia i trzeba go co jakiś czas mieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz