czwartek, 9 maja 2024

Nowe z dzika, czyli wędzonki, kiełbasa chorizo i tradycyjna moja rudzka

 Witam

Mam oprawionego dzika i robimy



Kiełbasę chorizo - będzie wyzwanie :)

Pokrojone i klasyfikowane, na 4 , zawsze robiłem ale teraz zrobiłem na 4 bo to nowe dzikie jakieś :)

Trzecia i czwarta klasa: waga 7,7kg

Druga klasa: waga 5,2kg

Pierwsza klasa: waga 3,3kg

Słonina 2,2kg







Najpierw peklowanie, tu tradycyjnie 18g peklosoli na 1 kg i do lodówki.


Słonina ze świni :) pokrojona w kostkę bo chorizo daję 40g suchej papryki na 1kg mięsa i trzeba dać tłuszczu, żeby się ta papryka rozpuściła, wcześniej dodawałem wody . Ale ta parowała podczas suszenia i wychodził pumeks :0




Słonina peklowana tylko solą 10g na 1 kg. Słoniy wyszło 2,2kg, dałem 0,22 kg soli i szczyptę pekolosoli bo było trochę mięska.

Wędzonki do peklowania mam 5,01 kg . Pekluje na mokro z nastrzykiem 2lirty wody i 280 gram peklosoli, wg tabeli.




Kiełbasę tradycyjną, zrobię jako pierwszą

Najpierw peklowanie, tu tradycyjnie 18g peklosoli na 1 kg i do lodówki.

Nie mam kleju to zrobiłem zamiast skórek wywar ze ścięgien.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po kilku dniach:
Koniec peklowania mielimy:

Trzecia i czwarta klasa: waga 7,7kg  6-8mm

Druga klasa: waga 5,2kg  o 12mm

Pierwsza klasa: waga 3,3kg  - szarpak

Słonina 2,2kg

1) Chorizo  mięsa około 8,1kg
szosnek na 8,1kg idzie 72g ( 9g /1kg mięsa)
papryka   320gram ( 40g/1kg mięsa)
wody 1,5 szklanki
chili 2,5łyżeczki ( 1łyżeczka na 3,5kg mięsa)

2) kiełbasa rudzka 
pieprzu 2g/kg
czosnek 2,5ząbka na 8kg
woda 1,5 szklanki