Witam
Mam oprawionego dzika i robimy
Kiełbasę chorizo - będzie wyzwanie :)
Pokrojone i klasyfikowane, na 4 , zawsze robiłem ale teraz zrobiłem na 4 bo to nowe dzikie jakieś :)
Trzecia i czwarta klasa: waga 7,7kg
Druga klasa: waga 5,2kg
Pierwsza klasa: waga 3,3kg
Słonina 2,2kg
Najpierw peklowanie, tu tradycyjnie 18g peklosoli na 1 kg i do lodówki.
Słonina ze świni :) pokrojona w kostkę bo chorizo daję 40g suchej papryki na 1kg mięsa i trzeba dać tłuszczu, żeby się ta papryka rozpuściła, wcześniej dodawałem wody . Ale ta parowała podczas suszenia i wychodził pumeks :0
Wędzonki do peklowania mam 5,01 kg . Pekluje na mokro z nastrzykiem 2lirty wody i 280 gram peklosoli, wg tabeli.
Kiełbasę tradycyjną, zrobię jako pierwszą
Najpierw peklowanie, tu tradycyjnie 18g peklosoli na 1 kg i do lodówki.
Nie mam kleju to zrobiłem zamiast skórek wywar ze ścięgien.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Koniec peklowania mielimy:
Trzecia i czwarta klasa: waga 7,7kg 6-8mm
Druga klasa: waga 5,2kg o 12mm
Pierwsza klasa: waga 3,3kg - szarpak
Słonina 2,2kg
1) Chorizo mięsa około 8,1kg
szosnek na 8,1kg idzie 72g ( 9g /1kg mięsa)
papryka 320gram ( 40g/1kg mięsa)
wody 1,5 szklanki
chili 2,5łyżeczki ( 1łyżeczka na 3,5kg mięsa)
2) kiełbasa rudzka
pieprzu 2g/kg
czosnek 2,5ząbka na 8kg
woda 1,5 szklanki