środa, 28 maja 2014

Piernik przepis 1860

Piernik można zrobić na wiele sposobów, bazując na podstawowym przepisie.

Przepis piernik 1860 (moja szybka wersja)

1 szklanka miodu
2 jajka
1,5 mąki żytniej 2000
1,5 mąki orkiszowej 3000
2 łyżeczki sody
1 szklanka wody
50 gram masła lub oliwy
Bakalie
Przyprawy:
kminek, anyż, imbir, goździki, cynamon, gałka muszkatułowa, kardamon  - 2 łyżeczki

Przyprawy grzejemy z wodą i miodem, jak ostygnie dodajemy jajka. Po wymieszaniu mąkę z sodą i na końcu masło i bakalie. Piec w temp 170 st. okolo 1 godziny. Sprawdzić patykiem.

Jutro foty

niedziela, 18 maja 2014

Baleron i boczek na szybko

Ponieważ nie miałem czasu, to postanowiłem zrobić baleron w 6 dni. Chodzi o peklowanie. Aby przyspieszyć peklowanie pokroiłem karkówkę 3 kg na 4 części. Wyszły małe kawałeczki. Zastosowałem jeszcze jeden dodatek, który wg. mnie przyspieszy nieco peklowanie, kwas askorbinowy czyli witaminę C. W wielu przemysłowych recepturach znalazłem ten dodatek.
Zapeklowane odstawione do lodówki na 6 dni.
Peklowanie na baleron; 5 kg baleronu 0,19 kg peklosoli.
Peklowanie boczek 5 kg boczku 0,38 peklosoli.
Przyprawy można ale nie trzeba, ja dałem ziele angielskie i liść laurowy.