To
dla tych co zaczynają swoja przygodę z wypiekiem chleba.
W
dzisiejszym zabieganym społeczeństwie najlepiej sprawdza się
wypiek chleba w maszynkach, jak kto ma więcej czasu, to może to
robić 100% tradycyjnie w piecu chlebowym ale nie o tym ten tekst.
To
dla tych co mają maszynkę do pieczenia chleba.
Przygotować
należy na zakwas:
50
% mąka 2000 żytnia
50%
mąka chlebowa 700 żytnia
Zakwas
chlebowy robimy z mąki żytniej 2000 zalanej wodą, do konsystencji
śmietany. Po 3 dniach powinno walić kwasem mlekowym albo octowym.
To jest zakwas.
Najlepiej jak pachnie kwasem mlekowym wtedy wychodzi super chlebek.
Najlepiej jak pachnie kwasem mlekowym wtedy wychodzi super chlebek.
Jak
pachnie octem to nie szkodzi lecimy dalej.
Chleb
przepis podstawowy:
Szklanka
zakwasu o konsystencji śmietany.
Drożdże
piekarskie pół łyżeczki
400
ml wody lub jak ja to robię serwatki
ziarna
słonecznika 100ml
ziarna
siemienia lnianego 100 ml
można
dodać co tam kto woli ja dodałem kiełków rzodkiewki 100 ml, mogą
być ziemniaki z obiadu, kasza czy zmiksowana dynia.
I
teraz do zagęszczenia:
mąka
żytnia 700 pół szklanki
mąka
orkiszowa 1500 pół szklanki
mąka
pszenna 800, dodajemy tyle aby wyszła konsystencja ciasta bardzo
gęstego.
Czas
mieszania 60min
Rośnie
1 faza 30 min
Mieszanie
i rośnie około 50 min, wypiek 120 minut.
Powinno wyjść tak jak na zdjęciu, jak wyszło do D,,,, to pisać co i jak daliście to postaram się poradzić.