czwartek, 29 września 2016

Suszarnia ogrodowa - suszone pomidory

Witam
Pierwsza partia pomidorów gotowa. i tu pierwsza niespodzianka.
Okazało się, że jest duża różnica między czasem suszenia śliwek i pomidorów.

Czas suszenia śliwek 3 dni
Czas suszenia pomidorów 1,5 dnia. Użyłem pomidorów mięsistych podłużnych.




Szybszy czas suszenia jest być może związany z akumulacją ciepła przez szamot poukładany na radiatorze.


środa, 28 września 2016

Ciaso czekoladowe z cukinią i wiśnią

Witam
Przepis z strony "king arthur flour" zmodernizowany, bo olej i śmietana nadają posmak, którego nie lubie.

Składniki:

250 g masła
250 g cukier
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
2 duże jajka
pół szklanki jogurtu
300 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
80 g kakao
2 łyżeczki zmielonej kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
2 szklanki cukini startej na tarce o dużych oczkach (około 340 g)
1/2 zklanki powideł wiśniowych lu sliwkowych
60 g gorzkich chipsów czekoladowych (chocolate chips) lub posiekanej gorzkiej czekolady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.

Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników. Stopniowo wlewać olej, nie zaprzestając ucierania. Dodać wanilię i zmiksować.

Do tak utartej masy dodać przesiane suche składniki, w trzech turach, na przemian z kwaśną śmietaną, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać zmieloną kawę rozpuszczalną (niekoniecznie) i wymieszać. Na końcu dodać startą cukinię i drobinki czekoladowe (chocolate chips), delikatnie wymieszać.

Formę o wymiarach 22 x 33 cm (ja piekłam a tortownicy o średnicy 24 cm, ale polecam jednak nieco większą formę) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć do niej ciasto, wyrównać.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 35 - 45 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Ja w związku z tym, że piekłam w tortownicy - piekłam aż 80 minut. Ciasto wyjąć, wystudzić. Przed podaniem polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
Masło i posiekaną czekoladę umieścić w małym garnuszku. Podgrzewać, na bardzo małej mocy palnika, mieszając, do roztopienia i połączenia się składników. Rozsmarować na cieście.


czwartek, 22 września 2016

Suszarnia do owoców - śliwki

Witam
Domowa szuszarnia do owoców, warzyw jako nadbudowa wędzarni.

Suszarnia do owoców i warzyw będzie zintegrowana z wędzarnią.
Historia mojej wędzarni od beczki do drewniano - ceglanej konstrukcji:
Rok 2012
http://wedlinydomowerafala.blogspot.com/2012/11/nowa-wedzarnia.html
Przebudowa wędzarni na wędzarnio - suszarnię:
Rok 2013
http://wedlinydomowerafala.blogspot.com/2013/10/suszarnia-do-owocow-z-wedzarnia.html

I wreszcie etap końcowy, ( choć po 2 tygodniach używania dokonam na wiosnę pewnych zmian)

Suszarnia ukończona! 10 09 2016
Kupiłem 1.5 m2 siatki nierdzewnej oczko 6 mm drut 1,5 mm pleciona. Na brzeg wykorzystałem kątowniki ze stali nierdzewnej 25 mm bok. Kątowniki zagiąłem tak aby siatka była w środku, dodatkowo punktakiem zagniotłem blachę w miejscach gdzie były oczka siatki.
Ramki wyszły bardzo stabilne, po włożeniu 6 kg śliwek nie widać ugięcia.
Na brzegi dałem kątownik 30 mm. Planowałem zrobić siatki zamienne ale na najwyższą zabrakło mi 20 mm i jest mniejsza.
Będzie to nieco kłopotliwe bo najszybciej suszą się owoce na dole i po jednym dniu planowałem kolejno je  zamieniać. Najniższa na górę najwyższa na dół. Niestety nie jest to możliwe i muszę przesypywać owoce.
Warto więc podczas projektowania uwzględnić dostępne szerokości siatek i odpowiednio wymurować suszarnię.

suszenia domowym sposobem owoców i warzyw



Radiator - nagrzewnica spisuje się doskonale. W mojej konstrukcji gdzie sufit paleniska jest wykonany z blachy i radiatora, wystarczy napalić wiaderkiem drewna ( ja używam pociętych palet) i uzyskuję odpowiednią temperaturę do suszenia około 60 st.




Paliłem 3-4 razy w ciągu dnia przez 3 dni. Tyle wystarczy do wysuszenia 20 litrów wydrylowanych śliwek. 
Śliwki do suszenia po wydrylowaniu trzeba układać skórką do dołu tak aby zminimalizować ściekanie soku.

Suszone śliwki są doskonałe nie ma porównania z sklepowymi.

Modernizacja i usprawnienia 28 09 2016:

1 Za radą kolegi z forum wedlinydomowe na radiator położyłem cegły szamotowe.
Efekt: wędzarnia nagrzewa się nieco wolniej, to akurat jest wielka zaleta - ostatnią partię śliwek spaliłem ( 10 litrów). Za duży ogień nagrzał wędzarnię do 120 stopni i śliwki z pierwszej siatki zamiast się dosuszyć to się zwęgliły :(



Cegły szamotowe ograniczają dynamiczne nagrzewanie się komory i jednocześnie kumulują energię cieplną stopniowo ją oddając. Przy obecnych temperaturach 3 palenia w ciągu dnia 8:00 14:00 i 21:00 w zupełności wystarczają. Każdorazowo spalam około wiadra pociętych palet.

2 Wlot powietrza zastawiłem cegłą, dzięki temu komora wolniej się wychładza. Okazało się że przekrój 125 mm wlotu jest nieco za duży. Na początku suszenia kiedy owoce wydzielają dużo pary wodnej jest ok, ale na drugi i trzeci dzień dosuszania trzeba już zastawić wlot.

3 Uszczelniłem komorę. Po kilku dniach do komory zaczął dostawać się dym. Co prawda tylko podczas rozpalania. Biorąc pod uwagę fakt że paliłem sosną musiałem natychmiast coś z tym zrobić.
Rozwiązanie na doszczelnienie znalazło się samo. i to zupełnie przypadkowo.
Otóż podczas spawania radiatora powyginały mi się brzegi. Żeby temu zaradzić na 3 krańcach dospawałem pasy o szerokości około 10 cm. Gdybym zrobił to na 4 stronach i po całej długości to było by idealnie. Ale i tak jest nieźle. 
Do tego radiator leży na uszczelnieniu do kominów, czyli na sznurze z włókna szklanego - https://domtechniczny24.pl/sznur-szklany.html



W szczelinę pomiędzy pionową blachą a ścianą suszarni wystarczy wsypać piach i elastyczne uszczelnienie gotowe. Wiadomo że współczynnik rozszerzalności stali jest znacznie większy niż cegły. Zatem mój radiator nie jest na stałe przymocowany. 



Tak jak pisałem wcześniej położyłem go na sznurach do uszczelniania pieca. Prawdopodobnie gdzieś się rozszczelniło i stąd dym w suszarni. Wsypany piasaek pracuje jako uszczelniacz razem z radiatorem i doskonale spełnia swoją rolę.





A to  ususzone śliwki. reszta zapakowana próżniowo i zamrożona.