Mieszanka przypraw,
Składniki.
Przyprawy prażymy w kolejności:
Kolendra, pieprz 2 min
Cynamon, anyż, liść laurowy, goździki, kozieradka, chili, kardamon. 2 min
Imbir i gałka muszkatułowa do gorących ziaren bez grzania.
5 łyżek nasion kminu rzymskiego ( kumin)
5 łyżek nasion kolendry
2 łyżki cynamonu
2 koszyczki anyżu
5 łyżek pieprzu czarnego
1 łyżka gożdzików goździków
2 łyżki chilli
1 łyżka ziaren Kardamonu zielonego
3 liście laurowe
1 łyżka gałki muszkatołowej mielonej
1łyżka kozieradki
Plus przyprawy do wołowiny
1 łyżka gożdzików goździków
1 łyżka kopru
Plus przyprawy do kurczaka i ryb
1 łyżka imbiru
1 łyżka kurkumy
Po wystudzeniu zmielić i do słoika.
http://kuchniaindyjska.indianfoodsite.com/przyprawy_indyjskie.htm
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń