Składniki:
200 g masła
210 g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1/4 łyżeczki przyprawy korzennej
3 jajka
300 g mąki pszennej 650
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żurawina 150 g
Czekolada gorzka 100 g - pocięta w drobne kawałki
skórka z 1 cytryny
200 g dyniowego purée
polewa:
tabliczka białej czekolady
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka purée dyniowego (dzięki temu polewa nabierze słonecznego koloru)
Dynię obrać z skórki, zważyć i poszadkować na tartce - grube oczka, rozłożyć na ścierce, żeby lekko podeschła 30 min.
Oddzielić żółtka i białka.
Masło należy rozpuścić - nie klarować!! zestawić z ognia, wsypać cukier ( połowę, resztę dodamy do białek) i przyprawę lub wanilinę, wymieszać.
Dodać osuszoną dynię, żółtka i dokładnie wymieszać.
Dodać startą skórkę z cytryny.
Połączyć mąkę i proszek do pieczenia.
Dodać mąkę z proszkiem do masy.
Białka należy ubić z cukrem na sztywną pianę a następnie delikatnie połączyć z resztą ciasta.
Dodać żurawinę i czekoladę, połączoną masę wylać do foremki wysmarowanej tłuszczem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C około 60 minut, zależy od wigotności dyni.
Na ostudzone ciasto wylać polewę.
Smacznego
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń