poniedziałek, 7 stycznia 2013

Eksperyment kiełbasa ala kresowa

Pierwszy eksperyment z kiełbasą prasowaną.
Kiełbasę zrobiłem podobnie jak krakowską, z tym że mieliłem wp. kl 1 na szarpaku. I jako klej użyłem pręgi wołowej zmielonej 2 razy na sitku 2,5 mm.
Kiełbasy tradycyjnie do osłonek, osadzanie i wędzenie. Najpierw zimnym, później ciepłym dymem. Parzenie i suszenie przez 1 tydzień, potem wędzenie co 1-2 tygodnie zimnym lub ciepłym dymem.
Po każdym wędzeniu między deski i docisk.
I tak 2 miesiące. Co 2-3 tygodnie delikatnie podwędziłem w zimnym dymie.
20 02 2013. Zostały 4 batony
Od miesiąca wiszą na stojaku w garażu, wilgotność i temperatura niekontrolowana. Smak i zapach podobny do salami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz