czwartek, 24 października 2013

Chleb nasz codzienny

Witam to nasz codzieny:

To dla tych co zaczynają swoja przygodę z wypiekiem chleba.

W dzisiejszym zabieganym społeczeństwie najlepiej sprawdza się wypiek chleba w maszynkach, jak kto ma więcej czasu, to może to robić 100% tradycyjnie w piecu chlebowym ale nie o tym ten tekst. 
To dla tych co mają maszynkę do pieczenia chleba.


Przygotować należy na zakwas:
 50 % mąka 2000 żytnia
50% mąka chlebowa 700 żytnia

Zakwas chlebowy robimy z mąki żytniej 2000 zalanej wodą, do konsystencji śmietany. Po 3 dniach powinno walić kwasem mlekowym albo octowym. To jest zakwas.
Najlepiej jak pachnie kwasem mlekowym wtedy wychodzi  super chlebek.
 Jak pachnie octem to nie szkodzi lecimy dalej.

Chleb przepis podstawowy:
Szklanka zakwasu o konsystencji śmietany.
Drożdże piekarskie pół łyżeczki
400 ml wody lub jak ja to robię serwatki
ziarna słonecznika 100ml
ziarna siemienia lnianego 100 ml
można dodać co tam kto woli ja dodałem kiełków rzodkiewki 100 ml, mogą być ziemniaki z obiadu, kasza czy zmiksowana dynia.
I teraz do zagęszczenia:

mąka żytnia 700 pół szklanki
mąka orkiszowa 1500 pół szklanki
mąka pszenna 800, dodajemy tyle aby wyszła konsystencja ciasta bardzo gęstego.

Czas mieszania 60min
Rośnie 1 faza 30 min 
Mieszanie i rośnie około 50 min, wypiek 120 minut.


Powinno wyjść tak jak na zdjęciu, jak wyszło do D,,,, to pisać co i jak daliście to postaram się poradzić.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz