Strony

czwartek, 5 marca 2015

Chleb żytnio-pszenny

Chleb pszenno-żytni, wersja maszynka do pieczenia chleba

Waga około 1-1,2 kg
Woda lub serwatka 0,45 litra
3 łyżeczki soli ciemnej lub różowej himalajskiej
Zakwas żytnia mąka 2000, niecała szklanka.
Mąka żytnia chlebowa 850, dodaję tyle aby wyszła konsystencja bardzo gęstej śmietany.
Mieszanie 30 minut.

Przerywam mieszanie i zostawiam na kilka godzin. Nie dłużej niż 4 - 5 bo zaczyna powstawać kwas octowy i chleb będzie za kwaśny.
Dodaję drożdży, czubata łyżeczka i posypuję lekko cukrem żeby się rozpuściły. Jak będzie za mało to chleb nie wyrośnie, jak za dużo to przed zakończeniem programu wyleci z brytfanki.
Po kilku minutach drożdże będą płynne.
Włączam program na chleb pełnoziarnisty.
I dodaję mąka pszenna chlebowa lub zwykła 550.
Po wymieszaniu dodaję mąkę orkiszową i ziarna słonecznika, dyni, co tam kto chce.

Chleb powinien mieć gęstą konsystencję, nie powinien się rozlewać.

I to wszystko. Automat sam zrobi resztę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz