1350g sera ricotta
8 jajek
1,5 szklanki cukru
cukier wanilinowy 1 łyżka
3 czubate łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka kaszy manny
100ml śmietany 30%
50ml śmietany kwaśnej 12%
1/2 łyżeczki soli
1 dużą garść rodzynek
1 dużą garść żurawiny
herbatniki petitki i płatki migdałów
Serek ubijam w robocie kuchennym pół mieszadłem, dodaję cukier, ubijam do uzyskania jednolitej masy.
Następnie dodaję żółtka jaj, mąkę, sól i kasze mannę, ciągle mieszając. Wreszcie śmietany, rodzynki i żurawinę, jak wszystko się ładnie połączy to delikatnie mieszam z wcześniej ubitymi białkami.
Na blachę układam herbatniki i posypuję płatkami migdałowymi, na tak przygotowaną powierzchnię wylewam masę serową.
Pieczenie w 170 stopni około 60-70 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz