Witam.
Jest wiele gatunków papryki, u nas urosła chili i z takiej papryki robimy sos na cały rok.
W przepisie nie podam wagi poszczególnych składników, sami musimy dostosować pikantność do naszych potrzeb.
Można robić sos 100% i zrobić sos 10%. Chodzi mi o wagę papryk chili lub innych ostrych.
Nam urosło w tym roku około 2 duże garście papryczek, waga zależy czy zbieramy dojrzałe czy lekko podsuszone. Na sos najlepsze są dojrzałe ale nie podsuszone.
Ja nie wyciągam pestek bo w nich również jest smak i kapsaicyna. Jedynie z kilku bierzemy nasiona na następny rok.
Składniki:
Papryki ostre
Pomidory
Cytryna sok
Miód lub cukier
Cebula i czosnek
Ocet winny jako środek konserwujący
Woda z skrobią do zaklepania, analogicznie jak do sosów mięsnych
Sól, jako środek konserwujący
Opcjonalnie:
Papryka łagodna, jabłko gruszka, śliwka.
Ja dodałem bo w tym roku wszystko obrodziło i mamy przesyt owoców to dodaje do czego popadnie.
Paprykę obieramy z ogonków i mielimy. Na końcu mielę paprykę łagodną, cebulę, czosnek jabłko i gruszkę
Do garnka dodałem bardzo miękkie pomidory i wstawiłem na ogien ( dodałem jeszcze posiekane magi bo lubie ten zapach). Po rozprużeniu dodaję zmieloną paprykę, i ogrzewam do zagotowania. Wyszło około 1 litra.
Następnie dodaję wyciśniętą cytrynę 1-2 sztuki, cukier4 łyżki, sól 4 łyżki i ocet jabłkowy ( na litr zmielonej papryki około 0,2 l) .
Na koniec woda 0,2 litra i czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia i żeby sos się nie rozwarstwiał.
Jak sos zgęstnieje to do słoików i zakręcam. Można przepasteryzować.
Strony
▼
poniedziałek, 20 sierpnia 2018
sobota, 18 sierpnia 2018
Sok z imbiru, cytryny i modu
Witam.
Sok z świeżego imbiru, cytryny i miodu. Nie będę pisał do czego i jakie ma właściwości bo o tym jest napisane w inter. całe mnóstwo tekstów.
Potrzebne składniki w proporcji 1:1:1, czyli wagowo mniej więcej po tyle samo.
Do czego taki sok zużyjemy, przede wszystkim jest to doskonały składnik lemoniady imbirowej. Wystarczy 1-2 łużeczki do szklanki wody i gotowe. Dodatkowo jest to doskonały dodatek do potraw azjatyckich słodki, ostry i kwaśny. Ja dodaje go do wszystkich mięs i sosów.
Jak zrobić sok z imbiry.
Imbir korzeń myję baardzo dokładnie szczotką do warzyw, kroję w paski i razem z obraną cytryną wyciskam sok.
Sok wyciskam na prasie śrubowej Angel. Jest to niesamowite urządzenia drogie ale z perspektywy czasu, muszę powiedzieć że warto było kupić. Nie będę się rozpisywał czemu jak ktoś chce to znajdzie materiały na ten temat.
Wystarczy że pokażę co zostaje oprócz soku, tak to prawie suche zmiażdżone wióry. Jedynie na początku wyciskania są wmokre.
Po wyciśnięciu mieszam sok z miodem, to trwa bo robię to na zimno. Wystarczy zostawić na godzinę, i mieszać co 10 minut. Miód się rozpuści i mamy gęsty ostry sok. Trzeba wlać go do słoików lub butelek i wstawić bez pasteryzowania do lodówki.
Ja najdłużej przechowywałem 2 miesiące, nic się nie stało.
Jednynie co to sok się rozwarstwia i trzeba go co jakiś czas mieszać.
Sok z świeżego imbiru, cytryny i miodu. Nie będę pisał do czego i jakie ma właściwości bo o tym jest napisane w inter. całe mnóstwo tekstów.
Potrzebne składniki w proporcji 1:1:1, czyli wagowo mniej więcej po tyle samo.
Do czego taki sok zużyjemy, przede wszystkim jest to doskonały składnik lemoniady imbirowej. Wystarczy 1-2 łużeczki do szklanki wody i gotowe. Dodatkowo jest to doskonały dodatek do potraw azjatyckich słodki, ostry i kwaśny. Ja dodaje go do wszystkich mięs i sosów.
Jak zrobić sok z imbiry.
Imbir korzeń myję baardzo dokładnie szczotką do warzyw, kroję w paski i razem z obraną cytryną wyciskam sok.
Sok wyciskam na prasie śrubowej Angel. Jest to niesamowite urządzenia drogie ale z perspektywy czasu, muszę powiedzieć że warto było kupić. Nie będę się rozpisywał czemu jak ktoś chce to znajdzie materiały na ten temat.
Wystarczy że pokażę co zostaje oprócz soku, tak to prawie suche zmiażdżone wióry. Jedynie na początku wyciskania są wmokre.
Ja najdłużej przechowywałem 2 miesiące, nic się nie stało.
Jednynie co to sok się rozwarstwia i trzeba go co jakiś czas mieszać.